Начало

Здраве и красота

Как да се справим със стреса


Дата: 2016-10-11 11:39


Чуваме думата “стрес” на всяка крачка. Независимо от какъв вид е причинителят на стреса, организмът винаги реагира по един и същи начин – с предупредителна реакция, известна също като “бий се или бягай”Причинителите на стреса могат да бъдат физически (шум, прах, работа на смени), психологически (недостиг на време, проблеми на работното място или вкъщи и т.н.), душевни (чувство за безизходица) или социални (безработица, ново работно място, ново местоживеене и т.н.). В стресови ситуации в мозъка се активира аларма, която стимулира надбъбречната жлеза. Това от своя страна увеличава отделянето на хормони (адреналин, норадреналин и кортизол). Пулсът и дишането се ускоряват и кръвното налягане се увеличава. Кръвта се оттегля от по-маловажните органи (храносмилателните органи и кожата) и се насочва към жизненоважните органи и мускули. Физическата активност може да отслаби симптомите на стрес и депресия и да повлияе на здравето в психологически и социологически аспект. Стресът може да бъде причинен както от отрицателни, така и от положителни събития, които разрушават нашия баланс.

ДА ЗАПАЗИМ ВЪТРЕШНИЯ СИ БАЛАНС!

Най-често стресът се проявява на работното място, когато следните фактори са налице: много или твърде много работа, липса на независимост при изпълнение на служебните задължения, липса на подкрепа от колегите или висшестоящите и неподходящи условия за работа.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СТРЕСА?

Можете да направите много и сами!  Позитивно мислене, физическа активност, отборни спортове, здравословно хранене, приемане на достатъчно количество течности (вода), почивка, сън, време за разпускане, различни техники за релаксация, разходки сред природата, хумор и смях. Не бъдете твърде сурови към себе си, ако сте направили грешка! Тя може да се поправи. Понякога трябва да използвате думата "НЕ" и да кажете дори на шефа си: "Не мога да го направя". Избягвайте конфликтите и решавайте проблемите си навреме. Ако участвате във физически дейности и се храните здравословно, ще сте по-енергични, лесно ще постигате целите си, ще преодолявате пречките в живота си и ще се справяте със стреса.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ СТРЕСА?

Признаците на стреса са физически,  емоционални и поведенчески. Те включват проблеми със съня, мигрена, главоболие, екземи (обриви), повишено ниво на мазнини в кръвта, високо кръвно налягане и неговите последици (нарушения в сърдечния ритъм, сърдечен удар), стомашни язви, колит и респираторни заболявания. Могат да се появят и поведенчески разстройства  като употреба на алкохол и наркотици, тютюнопушене, плач и агресия.


Автор: БАЗП  Източник: http://www.bgbeactive.org/

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори