Начало

Здраве и красота

Чудодейната гинко билоба


Дата: 2016-10-14 13:22


На 6 август, 1945 г., над Хирошима е хвърлена атомна бомба. Всички знаят за последствията от нея и за вредите, които е нанесла. Но дали всички знаят за единствения жив организъм, оцелял почти в епицентъра на експлозията и възстановил се напълно изцяло от изгорената и унищожена площ ? Това е дървото Гинко Билоба.

След войната, решили да възстановят сградата, но дървото се оказало на мястото на проектирана стълба. Архитектите запазили дървото, като разделили стълбата и обгърнали ствола. Тогавашният император на Япония – Танакан, бил впечатлен от издръжливостта на билката и възложил изследване на качествата й. Оказало се, че въпреки високата радиация, в растението не се открили никакви изменения или мутации. По-късно направени изследвания доказали, че гинко билоба в същия си вид е съществувала на земята преди 270 млн. години. Откритите вкаменелости от това растение показали, че то не се е променило през вековете. Качествата му са същите до днес. Това е и единственият съществуващ и днес вид в отдел Ginkgophyta.

Съчетанието от устойчивост към болести и неподатлива към насекомите дървесина правят гинко билобата много дълголетна. За някои екземпляри се твърди, че са на повече от 2500 години.

Въпросът е как дървото оцелява при такива екстремни условия, какво съдържа … Можем ли да се възползваме от качествата му ?

Голяма част от научните изследвания, особено върху хора, се провеждат с тотални екстракти от Гинко Билоба, а не с отделни съставки. Все още надделява мнението, че ефектите се дължат на синергичното действие на целия фитоекстракт. Много автори приемат, че именно комбинацията от различни компоненти в екстрактите като цяло оказват подобряващо действие върху мозъчните функции. Смята се, че фармакологичните ефекти се дължат на съдържащите се в екстрактите флаваноиди и тритерпенови трилактони – това са така наречените активни съставки. Флаваноидите притежават антиоксидантни свойства, а терпеновите трилактони подобряват кръвообращението. Флаваноидите не преминават през кръвно-мозъчната бариера, а осъществяват ефектите си в периферията, докато гинколидите и биобалидът навлизат в мозъка.

Флавоноидите са широко разпространени фитохимикали в растенията и извършват разнообразни функции – от пигментиране на цветовете до защита от атаките на микробите и насекомите. Различните видове флавоноиди и тяхната относително ниска токсичност, сравнена с други активни фитохимикали означава, че много животни, включително и хората се нуждаят от тях в своето хранене. Флавоноидите се определят като „натурални защитници”, заради доказано силните им свойствата да помагат на организма да се справи с алергени, вируси и карциногени. Те показват антиалергични, антивъзпалителни и антивирусни свойства.

Терпеновите лактони  потискат струпването на кръвни плочки, като по този начин предотвратяват образуването на съсиреци. Установени са пет вида гинколиди, но и гинколидите, и билобалидът са установени единствено в Гинко Билобата.

Екстрактите от Гинко Билоба и съставките им проявяват различни биологични и фармакологични ефекти: невропротективен и антиоксидантен ефект, намалявнае на свободните радикали, потискане на липидната пероксидация и стабилизиране на мембраните, инхибиране на азотния оксид.

Широкият спектър на действие на екстрактите на Гинко Билобата при болестни състояния с разнообразна етиология, вероятно е следствие от подобрението на два основни физиологични процеса: кръвоснабдяването на мозъка и останалите тъкани и усилването на клетъчния метаболизъм. Осъществява благоприятно въздействие върху когнитивните функции, като въздейства на мозъчните невротрансмитерни системи.

Гинко Билобата се използва от хилядолетия, заради качествата си. Истината е, че научни доказателства за полезното действие на Гинко Билобата са се появили едва преди няколко десетилетия – средата на ХХ век. Тя е едно от първите и най-употребявани лечебни растения в китайската медицина. Флавоноидите са открити сравнително скоро и едва сега обясняват положителното действие на гинко билобата.

Има няколко специфични характеристики за Гинко Билобата:

- Екстрактът се извлича от листата на Гинко Билобата;

- Стандартизираният екстракт е добре да бъде 24% flavonol glycosides и 6% terpene  lactones. При тази концентрация, същият е активен.

- Един от най-важните и най-малко споменаваните показатели е РРМ (parts per million). Това са mg/kg или количество ginkgolic acid в mg на 1 kg. 5 PPM е максималното количество, за което се счита, че не дразни стомаха! Стандартът е определен от WHO (World Health Organization) – Световна Здравна Организация.

Търсете продукт, който да отговаря на тези  изисквания. Важно е да намерите такъв производител, на който да имате доверие за екстракта в продукта. Произходът на екстракта е определящ за качеството на продукта. Разгледайте внимателно кутията на продукта – търсете ясно изписано името на фирмата - производител или дистрибутор, адрес, телефони, срок на годност. Избягвайте продукти, чиито етикети са зацапани, неясно разпечатани или избелели. Можете да проверите сайта на производителя.

Здравето е най-скъпият продукт – пазете го!

Автор: БАЗП  Източник: http://zdravalnik.bg/

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори