Начало

Здраве и красота

Два хормона са ключа към "йо-йо ефекта" при диетите


Дата: 2016-10-20 16:10


Двата хормона – лептин и грелин, най-вероятно са истинският ключ към трайното отслабване – ограничаваща диета, след която, теглото не се възстановява до предишното си ниво. Именно нивата на тези два хормона в тялото могат да обяснят "йо-йо ефекта" при доста от диетите, смятат учени.

Повечето диети се концентрират върху броенето на калориите, но определящо за това дали килограмите остават на новото си по-ниско ниво, е влиянието на новия начин на хранене върху нивата на лептина – хормонът, който създава усещането за ситост, и грелина – този, който определя кога да се появи чувството за глад.

Според изследователите от Университетската болница в Сантяго, Чили, тези два хормона действат по различен начин при жените и мъжете. Нивата на грелина имат по-голямо влияние върху повишаване на теглото при мъжете, а нивата на лептина – при жените.

Изследователите, цитирани от Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2010; 95: 5037), са проучили нивата на грелин, лептин и инсулин в кръвта при хора с наднормено тегло, които са спазвали диета с ниска консумация на калории. Получените данни показват, че нивата на инсулина нямат особено влияние върху теглото, но хората, увеличили след диетата теглото си с 10%, след осем седмици имали повишено ниво на лептин в кръвта. "Въпреки че по принцип лептинът е хормонът, който ни казва кога сме сити, откритието предполага, че в тези случаи хормонът не функционира правилно и има обратно действие", твърдят учените.

Автор: БАЗП  Източник: http://www.zdrave.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори