Начало

Здраве и красота

10 начина за контрол на холестерола


Дата: 2016-10-24 12:19


Холестеролът не е вредно, а важно за организма вещество. Проблеми възникват само, когато той е в прекомерно голямо количество. В такива случаи, холестеролът буквално засяда по стените на артериите и предизвиква стесняване на съдовете.

Според резултатите от редица изследвания, намаляването на нивото на холестерол дори само с 1% намалява значително вероятността от исхемична болест на сърцето. Нивото на холестерол в кръвта зависи и от наследствеността, но най-вече от неговото съдържание в храната.

Предрагаме ви 10 начина да контролирате нивото на своя холестерол и да го държите в разумни граници:

1. Яжте по-малко мазнини от животински характер. Те са вредни за здравето. Също така, яйчният жълтък е много богат на холестерол - затова седмичната норма не трябва да надхвърля повече от 3 яйца. Яжте и по-малко мазни колбаси. Употребявайте зехтин. Не използвайте втори път, останалата след пържене растителна мазнина;

2. Всеки ден на вашата трапеза трябва да има ядки. Особено полезни са орехите и бадемите. Всекидневната норма следва да се състои от минимум 3-4 ореха и 8-10 бадема;

3. Борете се системно с наднорменото тегло. Ако излишното ви тегло не се дължи на мускулна маса, тези килограми говорят за наднормено количество мазнини и холестерол;

4. Използвайте здравословни начини за приготвяне на храната. Те ще контролират нивото на холестерол в кръвта. По-добре запичайте храната на фурна, гответе я на пара, задушавайте я, но не я пържете;

5. Избирайте обезмаслени млечни продукти. Чрез тях ще намалите количеството на употребяваните мазнини без да се лишавате от необходимите на организма количества калций и протеини;

6. По-рядко консумирайте полуфабрикати и тестени изделия. Полуфабрикатите съдържат много наситени мазнини и трансмазнини, които се използват за подобряване на техния вкус. Четете внимателно написаното върху етикетите на храните;

7. Яжте повече риба, отколкото месо. Рибата е богата на омега-3, ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на холестерол. Месото също трябва да присъства във вашето меню, но не повече от 2-3 пъти седмично;

8. Консумирайте бяло птиче месо. То е по-постно в сравнение с червеното. Мазната кожа на птицата трябва задължително да се отстранява. Особено полезно е месото от пуйка, пиле или заек;

9. Умерените физически натоварвания са полезни. След обилна вечеря задължително трябва да направите една разходка, за да се предпазите от натрупването на поетите мазнини в организма;

10. Яжте повече зеленчуци и бобови култури. Зеленчуците са богати на целулоза, която забавя натрупването на мазнините, а бобовите растения съдържат вещества, намаляващи усвояването на мазнините.

Накратко: препоръчително е да изключите от своето меню:

- маслените видове сирена, сметана, мляко;

- палмовото пасло и тежките видове маргарин;

- всички видове мазно месо, кожата на птиците;

- пържените картофи, чипса.

Автор: БАЗП  Източник: http://www.zdrave.bg

Коментари



Видео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5312

Партньори