Начало

Здраве и красота

От излишните килограми до затлъстяването - само няколко крачки


Дата: 2016-10-26 14:21


Може да се каже, че безброй статии са посветени на затлъстяването, но много хора все още бъркат понятията "затлъстяване" и "излишни килограми".

Човек е готов да спазва всевъзможни диети, за да постигне идеалната фигура. Всеки си има свое "идеално тегло". Индексът на телесната маса (ИТМ) е равен на телесната маса в кг., разделена на ръста в метри на квадрат. ИТМ в границите на 18,5 – 24,9 съответства на нормата. За наднормена телесна маса се приема показателя от 25 до 29, а когато тази стойност превишава 30, вече става дума за затлъстяване.

От затлъстяване, наричано все по-често "неинфекциозната епидемия на 21 век", страдат повече от един милиард хора по света. Жените страдат по-често от това заболяване в сравнение с мъжете, защото техният организъм е по-склонен към натрупване на мазнините.

Затлъстяването е заболяване, което може да се развие във всеки един период от живота. Често за увеличаване на телесната маса способстват фактори като:

- смяната на професията;

- прекратяването на спортните занимания;

- бременност и раждане;

- менопауза;

- продължителният заседнал начин на живот;

- ендокринните заболявания.

Голяма роля при натрупването на "излишния товар" имат качеството на храната и маниерът на самото хранене. Ритъмът на живот формира състоянието на стрес и хората намират много пътища за борбата с него, а един от тях е преяждането, което с времето прераства в проблем с наднормената телесна маса. Социолозите все по-често наричат затлъстяването "болест на развитото общество", защото колкото и да е странно, бурното развитие на съвременните технологии, способства за появата на наднормено тегло. А човекът с наднормено тегло е предразположен към хипертония, захарен диабет, исхемична болест на сърцето. Освен това, наднорменото тегло променя и мирогледа и оказва влияние през целия живот.

Сред хората с наднормено тегло има такива, които оправдават своето бездействие с наследствена предразположеност и нежеланието за промяна на начина на живот. Те натрупват все повече мастни наслоения, които обхващат и вътрешните органи и затрудняват техния режим на работа, защото изискват повишено натоварване. Именно затова, излишните килограми винаги способстват за появата на съпътстващи заболявания.

Други хора, възприемат всеки наднормен килограм като катастрофа и се опитват да се справят с проблема в помощта на всевъзможни диети, физически тренировки и козметични процедури. Тази тактика носи полза, ако обмяната на веществата е в норма и може да се коригира храненето и адекватното физическо натоварване. Но често човек полага много усилия, а резултат няма. Това може да бъде свързано с хормонален проблем или проблеми с обмяната на веществата и в такъв случай трябва да се потърси съвет от специалист.

Ето какви заболявания би могло да предизвика затлъстяването:

- на ендокринните жлези;

- захарен диабет;

- артериална хипертензия;

- на ставит;

- нарушения в храносмилането;

- развитие на онкологични заболявания;

- нарушения на детеродните функции.

Не забравяйте, че рязкото намаляване на теглото също не е полезно за организма. Отслабването трябва да става постепенно – с около 3 кг за един месец. Организмът постепенно свиква с новото хранене и адаптира към тази система обмяната на веществата. При рязка загуба на тегло, интензивността на всички процеси в организма се намалява, а това вреди на имунната система. Недостигът на хранителни вещества води до намаляване на цялостната активност на човека във всекидневния живот.

Истинското решение на проблема е свързано с рационалното хранене, което, разбира се, не може да ни предпази от всевъзможните заболявания, но поне ще ни спести излишните килограми.

Автор: БАЗП  Източник: http://www.dieti.info

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори