Начало

Здраве и красота

На какво може да се дължи зачервяването на окото?


Дата: 2016-10-28 12:02


 Увеята е средната обвивка на окото. Тя се състои от три части - ирис, цилиарно или ресничесто тяло и съдовица или хориоидея. Увеитът представлява възпаление на тази средна обвивка на окото. От възпалението могат да се засегнат и други части на окото, като стъкловидно тяло, леща, ретина, зрителен нерв.

Понятието "увеит" обединява в себе си няколко заболявания, които засягат предимно вътрешността на окото. Според структурите, които обхваща, заболяването може да се раздели на преден увеит, който включва ириса (ирит), но може да обхване и цилиарното тяло и да се получи иридоциклит. Средният увеит обхваща цилиарното тяло, а задният увеит - съдовицата.

Възможно е възпалението да засегне и цялата средна обвивка на окото, като в този случай се касае за панувеит. Децата, младежите и възрастните до 35-годишна възраст по-често са засегнати от преден увеит. Конкретни причинители на заболяването не са установени, но се смята, че вируси (като херпес вирусът, вирусът на морбили и др.) могат да доведат до такъв тип възпаление. Бактерии от типа на тези, които причиняват туберкулозата, могат да са евентуални причинители на увеит. Рядко, но все пак възможно е гъби и паразити да са в основата на заболяването.

Автор: БАЗП  Източник: http://www.dnes.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори