Начало

Мнения и анализи

Закон да наказва тези, които разпространяват грешна информация срещу ваксините


Дата: 2019-03-15 16:01


 Д-р Велислава Петрова: "Повечето грешна информация срещу ваксините идва само от няколко фейсбук групи, които имат стотици хиляди членове".

- Според проучване на ЕК в България цари най-голямо недоверие срещу ваксините - само 2/3 ги смятат за безопасни. Има ли връзка с общото недоверие към държавата?

- Да, смятам, че връзката е ясна. Идеята, че имунизационният календар е определен от държавна програма за здравеопазване, създава впечатление за влияние на държавния апарат върху решенията на всеки гражданин.

За съжаление, в България държавната администрация се свързва прекалено често с корупционни схеми, защита на корпоративни интереси и непрозрачност.

Това още повече засилва страха от конспиративни модели, който така или иначе съществува около ваксините. Важно е да се знае, че имунизационният календар се определя на базата на препоръки на СЗО, така че решенията на местната администрация са по-скоро свързани със задължителния характер на ваксините, а не с това кои ваксини и кога точно да бъдат администрирани.

- Ако сегашните глоби от 50 до 100 лв., които се налагат на родители на неваксинирани деца у нас, се увеличат, това ще ги принуди ли да променят мнението си?

- Не мисля, че това е решението. Родителите трябва да имат по-ясно съзнание за рисковете. Едва ли някой би поставил детето си в опасност съзнателно. Не е добре и да се стигмаизират хората, които проявяват колебания, и да се обявяват за глупави или необразовани.

В много държави нивото на колебание около ваксините е високо дори и в силно образовани социални групи. Това се дължи на дезинформираност, не на невежество.

- Познавате ли добре работещ модел за ваксиниране в някоя държава?

- Интересно е, че не във всички държави с най-високо ниво на имунизирани в Европa ваксините са задължителни. В Португалия, Исландия и Швеция те имат препоръчителен характер и въпреки това повече от 95% от хората са имунизирани. Мисля, че е въпрос на силно гражданско общество и поемане на лична отговорност за здравето на нас и тези около нас. Ваксина има, безплатна е, съществува система за поставянето ѝ. Това е лукс, който не всяка държава може да си позволи. На много места в Африка нямат достъп до ваксини по различни икономически причини и могат да разчитат само на хуманитарна помощ.

Там нивата на детска смъртност са изключително високи. Пример за масова ваксинационна кампания oт последните години е в Индия, където въвеждането на втора доза на ваксината против морбили доведе до над 50% намаляване на общата смъртност при децата. Имунизациите са най-ефективната мярка за опазване на здравето, която човечеството ни познава, и ако изберем да се страхуваме от нещо, то това са самите вируси, а не ваксините. Информираността е най-силното оръжие срещу страха.

 

-----

Д-р Велислава Петрова е родена в Сандански. Завършила е Националната природо-математическа гимназия в София.

Продължава образованието си в Германия и Великобритания. Тя е доктор на био-медицинските науки и специализира в областите на генетиката и инфекциозните заболявания. Прави докторантура по имунология в Университета в Кеймбридж, където изследва ефекта на морбили вирусите върху имунната система.

В момента е асистент в “Кеймбридж” и работи над проект на ООН за доставяне на мобилни лаборатории в бежански лагери и в отдалечени региони на Африка. Продължава научната си дейност в най-големия институт за генетични изследвания в Европа, където изследва генетичните фактори, влияещи на имунната ни система при отговор на ваксини и инфекциозни заболявания.

 

 

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5167

Партньори