Начало

Мнения и анализи

Големите ученици да пият поне 2 л вода на ден


Дата: 2019-09-25 14:15


 “Водата е най-благоприятната напитка за учениците. Не съдържа захар и калории и ефективно поддържа водния баланс на организма и най-добре утолява жаждата.” Това обясни д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ в София.

По принцип всеки сам определя колко вода да приема, но ориентировъчното количество е 30 мл на кг тегло. За най-малките ученици до 8 години са нужни 5 чаши, или 1 литър, за тези до 12 години - 7 чаши, или 1,5 литра, а за големите поне 2 литра вода дневно. Освен да пият вода, децата трябва да се хранят и здравословно, защото храната допринася за здравето, растежа и развитието им, каза д-р Георгиев.

Здравословното хранене включва прием на пълноценна и разнообразна храна. Необходимо е да се приемат пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, които да са с намалено съдържание на сол и мазнини, да се ограничи приемът на захар и сол и не на последно място храната трябва да бъде съхранявана правилно.

Печене, варене, готвене на пара и задушаване са правилните техники за готвене според специалиста. При петкратно хранене енергийното съдържание на обяда трябва да бъде 35%, закуската 20%, вечерята 25%, а останалите проценти са поравно разпределени. Дневното меню трябва да включва поне една зърнена храна група В и много минерални вещества.

Влакнините, които се намират в обвивката на зърната, стимулират функциите на стомашно-чревния тракт и намаляват риска от запек. Плодовете и зеленчуците да са няколко пъти през деня, като общото им количество, разпределено през деня, да бъде не по-малко от 400 грама.

Месото да бъде без видими мазнини, за предпочитане пилешко без кожа. Месото и черният дроб са източници на желязо в добре усвоима форма от организма и тяхната достатъчна консумация е от голямо значение за профилактиката на анемии. Рибата трябва да присъства в менюто поне един път седмично. Тя съдържа ценни мазнини, които оказват благоприятен ефект върху мозъчната функция на децата, подобряват запаметяването, намаляват риска от инфекции и автоимунни заболявания.

Яйцата са ценна и препоръчителна храна за децата, източник на висококачествен и лесноусвоим белтък. Жълтъкът е богат на голям брой минерали и витамини от група В. Желязото в яйцето обаче е с ниска биоусвояемост за разлика от това в месото и рибата, тъй като е свързано с белтъка. За седмица оптималният прием на яйца е 5-6 броя. Бобът и лещата са растителни храни, богати на белтък. Те съдържат също много минерали и витамини от група В, богати са и на полезните растителни влакнини. Бобови храни също трябва да присъстват в менюто няколко пъти през седмицата.

Ядките са богати на белтък и ценни растителни мазнини, но поради високата им калорийност се препоръчват в умерени количества около 20 грама дневно. Препоръчително е да се консумират несолени и сурови. За да бъдат приучени да се хранят здравословно, учениците трябва да бъдат възпитавани от рано в правилно хранене.

Енергийната стойност на храната през деня расте с напредване на годините на децата. За тези на възраст 7-10 години е необходима енергия в размер на 1890 ккал на ден. За деца между 10 и 14 години енергийната стойност на приеманата храна през деня е 2415 ккал дневно. До навършване на 18 г. е необходим прием на 2760 ккал дневно. Не бива да забравяме ползите от здравословното хранене, а те са поддържане на теглото, повече жизненост и тонус, по-добро справяне в училище, обясни лекарят.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5167

Партньори