Начало

Мнения и анализи

Хореографката на звездите Валентина Недева: Лекуваме рак на гърдата с танци


Дата: 2019-10-30 11:25


 Звезда от "Денсинг старс" помага на онкоболни жени да преодолеят страшната болест рак. Валентина Недева, която се прочу като хореограф и партньор на Коцето Калки в танцовото шоу, е една от първите, обучени по специална програма за помощ на онкоболни жени.

За каузата "Танцувай със здравето" разказа самата Валентина. С танцова терапия много жени успяват да преодолеят ужаса на рака на гърдата, а други дори показват подобрение. Идеята е на италианката Каролин Смит, която първа прилага терапията на самата себе си. А след това обучава стотици дами да помагат на останалите засегнати от коварната болест. На свой ред Валентина, една от първите обучени, дава уроци на други хореографи.

"Този проект ми е много на сърце и съм изключително щастлива, че съм част от него. Стартирахме с обучението ни в Рим. Към този момент не осъзнавахме всъщност точно какво предстои. Не бяхме се замисляли, че всъщност има страшно много жени, които всеки ден срещаме и те са диагностицирани с коварната болест. Също не бяхме наясно, че те живеят с години по този начин и при тях няма възраст или социален статус. Те са сред нас и работят най-различни професии - от служители на НАП до специалисти по здравословно хранене", откровена е Валентина. Красавицата признава, че нито една от дамите, които са се включили в терапията с танци не иска да покаже лицето си. Други се боят дори да не се разчуе за заболяването им.

"Много от болните имат своите страхове и притеснения. Някои се тревожат дали ще се справят физически, други по време на проекта имат усложнения и се налага да влизат в болница. Имахме случай, при който жена имаше много голямо желание да се включи, но не искаше да се разчува за болестта й. Други се притесняваха със срещата им с други жени с диагнозата, това ги товари психически и ги демотивира", казва звездата от "Денсинг старс".

Хореографката и треньор по танци разкрива, че не всички дами са били плахи. Имало истински фурии на дансинга, твърдо решени да преборят ужасната болест. "Те, много сериозни и надъхани жени, показаха страхотни резултати във всеки аспект както на танцово ниво, така и на физически показатели. Правихме изследвания, които точно отразиха техния напредък. А най-важното беше, че до края на терапията се подобриха и психически. Станаха по-щастливи, по-весели, по-отворени да контактуват с хора. Но всяка ситуация е различна. Всяка болна има различна степен на увреденост, физически и психически, но определено мисля, че това, през което са минали заради болестта, ги прави още по-силни и надъхани да направят нещо за себе си", казва Валя.

Проектът стартира с 32 сесии с 20 жени, а танците били два пъти седмично. Преди това всяка дама преминава специален тест за пригодност. "Той е по-скоро дали участничките да отговарят на определени критерии. Средната възраст на участничките беше между 30 и 65 г. Освен възрастта другият критерий за жените е да са минали 3 години от диагнозата. След приключването на първата група обучихме треньори от цялата страна, които да могат да продължат проекта и в останалите градове. Не само мисля, а и наистина вярвам, че танците помагат на тези жени, защото го видях с очите си! Видях как се променят, как стават по-щастливи, по-амбицирани да се борят, по-отворени да си намират нови приятелства и не на последно място по-издръжливи физически и психически", разказва за благородната кауза Валентина. Най-новата група за танци с обучен от нея инструктор е в Добрич, където и общината се включи в подкрепа на инициативата.

Автор: "БАЗП"  Източник: bgdnes.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5167

Партньори