Начало

Здраве и красота

Една цигара скъсява живота с 15 минути


Дата: 2019-11-02 16:50


 Тютюнопушенето е  вреден навик - установено е, че ракът на белите дробове поразява пушачите 10 пъти по-често, отколкото непушачите. Злокачествените тумори на дихателните пътища станаха в последно време най-разпространената локализация на рака.

Едно от английските списания с тъжен хумор съобщава: "През миналата година повече от 30 000 британци оставиха пушенето - те починаха от рак на белите дробове".

Както и алкохолът, пушенето задържа проникването на кислород в тъканите и по-специално в миокарда - сърдечния мускул, предизвиква спазъм - свиване на съдовете на сърцето и води до исхемична болест на сърцето, толкова разпространена през последното десетилетие.

Изчислено е, че ако човек пуши в продължение на 20 години, той изразходва за закупуване на цигари куп пари, а с тютюневия дим вкарва в организма си около 6 кг отровна смес, която съдържа повече от 300 вредни вещества.

Учени установиха, че една цигара съкращава живота средно с 15 минути. Според някои данни травмите сред пушачите са с 30% повече, отколкото при непушачите.

Популярен мит е, че цигарите не са вредни, ако се пуши рядко и по малко, също и че ако ги спреш дори в зряла възраст рисковете от заболяване и скъсяване на живота заради дима се намаляват значително. Всъщност и една цигара на ден повишава опасността от сърдечно съдови проблеми с 50%, а отказалите се на 50 години остават с 44% риск от преждевременна смърт.

Такива са изводите от мащабно дългогодишно изследване, проведено от Националния център за изследване на онкологични заболявания на САЩ, публикувано в журнала JAMA и цитирано в "Ню Йорк таймс".

Проучването започва през 1995 г., когато са анкетирани над половин милион мъже и жени за навиците им за потребление на тютюневи изделия и консумация на алкохол, както и за хранене и спотуване. През 2005 г. са потърсени отново всички участници, когато средната възраст на групата е вече 71 години.

Открити са 300 хиляди души за повторната анкета и състоянието им се следи до 2011 г., за да се преценят и отсеят заболяванията, които не се дължат на тютюнопушенето.

Обобщенията от подробния анализ, готов пет години по-късно, са, че хората, които са пушили между една и десет цигари на ден в продължение на години, се доближават повече до здравословното състояние на тези, които са пушили повече, отколкото до другите, които не са пушили изобщо. За тях рискът от сърдечно съдови заболявания бил повишен с 50%, а рискът от болести на белия дроб бил шест пъти поголям отколкото на здравите непушачи. Смъртността като цяло при тях била по-голяма отколкото при хората, които никога не са пушили.

Все пак е вярно, че тези, които са се ограничавали до под 10 цигари на ден, са си спестили част от пораженията, възникнали за същия период при по-интензивните пушачи.

По-съществена разлика обаче имало между здравето на тези, които са отказали цигарите по-рано, отколкото по-късно.

Продължителността на редовно пушене, независимо в какви количества, се оказал най-определящият фактор за степента на засягане на вътрешните органи от вредния дим. Закономерно - колкото повече години е пушил човек, толкова повече и по-сериозни били здравните рискове за него.

Накратко учените са категорични, че няма безопасно количество, когато става въпрос за тютюнопушене и препоръчват възможно по-ранно отказване.

Автор: "БАЗП"  Източник: bgdnes.bg; dnevnik.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5181

Партньори