Начало

Храни и добавки

Историята на лекар, който спасил хиляди бебета


Дата: 2022-03-17 19:32


 Името Ърнст Моро не е познато на много хора, тъй като няма много информация за него в книгите, няма филми за него и не говорят за този лекар по телевизията. Но лекарите познават този австрийски педиатър като изключителен специалист, чиито пробиви помогнали за спасяването на хиляди бебета и все още се използват в медицината.

 

Д-р Ърнст Моро е направил много толкова много за децата по целия свят. Роден е в Любляна, Словения, която тогава е част от Австро-Унгарската империя, през 1874 г. Учи в университета в Грац, Австрия, а по-късно става професор по педиатрия в университета в Хайделберг, Германия. По това време педиатрията започнала да се развива като независима област на медицината в Европа.

 

През този период смъртността при кърмачета била много висока, достигайки близо 25%. Една от основните причини, поради които хиляди бебета умирали тогава, била диарията. Доктор Мороу успял да намери начин да спасява бебетата и неговото лекарство е просто и гениално едновременно.

 

Д-р Ърнст Моро предложил да се дава на бебетата супа от моркови, приготвена по негова собствена рецепта.

 

Морковената супа на Моро има само 3 съставки: 500 грама моркови, вода, сол.

 

За да приготвите супата, трябва да измиете и почистите морковите и да ги сварите във вода.Прецедете морковите и добавете вода, така че общото количество течност да стане 1 литър.Добавете щипка сол.

 

 Оказва се, че тази обикновена супа спира диарията при кърмачетата, дори в най-тежките й форми и тази рецепта помогнала да се спасят хиляди деца. По-късно проучванията показват, че олигозахаридите, открити в тази морковена супа, пречат на бактериите да се задържат на чревните стени, като по този начин диарията спира.

 

С течение на времето това лекарство било заменено с антибиотици и антидиарийни лекарства, но в онези дни то помогнало за драстичното увеличаване на процента на преживяемост при кърмачета.

 

Освен животоспасяващата супа от моркови, има още куп открития на Ърнст Моро, които се

използват и в съвременната педиатрия.

 

Той открива така наречения "възприемащ рефлекс" или рефлексът на Моро, който помага да се открие спастична церебрална парализа при кърмачета.

 

Той въвежда термина "първи триместър" и описа основните характеристики на този период на бременността.

 

Той разработил прост кожен тест за туберкулоза, който се използва до 60-те години на миналия век.

 

Той открил, че организмите на кърмените бебета се борят с бактериите по-ефективно в сравнение с децата, хранени с адаптирано мляко.

 

Доктор Моро се пенсионира от университета в Хайделберг през 1936 г. и продължава да работи като частен педиатър до 1948 г.

 

Автор: "БАЗП"  Източник: "БАЗП"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори