Начало

Новини

НЗОК ще реимбурсира изцяло новия апарат при диабет тип 1


Дата: 2022-03-23 15:35


 НЗОК взе решение от 01.03.2022 г.  да започне реимбурсирането на Dexcom ONE - устройство за непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM) за хора с диабет тип 1.

 

Новината е важна за пациентите, на които се налага да проверяват нивата на кръвната си захар чрез убождания на пръста. Наскоро родители на деца с диабет подадоха сигнали, че са затруднени в измерване на кръвната захар на децата си именно заради това, че НЗОК не поема изписването на уреда, който отскоро е на пазара в България, а той остава на непосилна за пациентите цена.

 

Уредът помага на пациентите да поддържат оптимален метаболитен контрол на диабета. В страни като Германия, Швеция и Словения в лечението на пациенти с диабет от 4-5 години се използват системите за мониторинг на глюкозата и резултатите са несъмнени.

 

Включването на тези устройства в позитивния списък на НЗОК у нас дава възможност на пациентите да получат възможност за съвременно лечение чрез непрекъснат контрол на глюкозата", посочва проф. д-р Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология.

 

НЗОК посочва пет болници, в които експертни комисии ще бъдат упълномощени да предписват системата за непрекъснато проследяване на глюкозата Dexcom ONE на пациенти с диабет тип 1: ВМА - София, СБАЛ по детски болести  "Проф. Иван Митев", Университетска болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев", УМБАЛ "Света Марина" – Варна и УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

 

Пациентите, които отговарят на критериите, ще могат да получават своите сензори и трансмитери всеки месец от списък с аптеки.

 

Сензорите ще се поемат 100% от НЗОК. През първия месец и на всеки четвърти месец след това пациентът ще получава безплатен трансмитер.

 

 В случаите, когато системата Dexcom ONE се препоръчва на лица под 18 години, само три болници могат да предписват CGM: СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" - София, УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив и УМБАЛ "Света Марина" - Варна.

 

Трансмитерът Dexcom ONE може да се използва в продължение на 90 дни.

Автор: "БАЗП"  Източник: news.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори