Начало

Новини

Остър хепатит при деца


Дата: 2022-04-19 13:33


 Европейският център за контрол над заболяванията (ECDC) призова за повишено внимание към случаите на остър хепатит при деца, тъй като от няколко седмици има данни за сериозен ръст на тази инфекция в Обединеното кралство.

 

ECDC споделя тази информация, за да повиши осведомеността сред клиницистите, които се грижат за деца, и да подпомогне разкриването на подобни случаи и в други страни, ако се окаже, че инфекцията се появи и другаде, посочват от институцията.

 

Клиничната картина при идентифицираните случаи е на тежък остър хепатит със значително повишени трансаминази, често проявяващ се с иктер, понякога предшестван от стомашно-чревни симптоми, включително повръщане. Наблюдава се главно при деца до 16-годишна възраст.

 

Експертите насърчават бързото докладване на случаи на остър хепатит при деца на възраст до 16 години с нива на серумна трансаминаза >500 IU/L, при които хепатити А до Е са изключени.

 

Държавите членки на ЕС и ЕИП могат да споделят информация за всякакви подобни подозрителни случаи на платформата ECDC EpiPulse, за да улеснят разследването, посочват от центъра.

 

Оттам информират, че към този момент в Англия има около 60 такива случая, повечето при деца между 2 и 5 години. Някои случаи прогресират до остра чернодробна недостатъчност и се налага преместване в специализирани детски чернодробни отделения. Малък брой деца са претърпели чернодробна трансплантация. В Шотландия случаите, налагащи хоспитализация, са 10, при деца на възраст между 1 и 5 години.

 

Повечето от случаите в Шотландия са докладвани след март 2022 г. В Уелс понастоящем няма известни разследвани случаи, но много малък брой случаи от началото на 2022 г. са имали подобни клинични прояви. В Северна Ирландия в момента няма съобщени потвърдени случаи.

 

Към момента причината за хепатита при всички тези случаи остава неизвестна, посочват от ECDC.

 

Често срещаните вируси, които могат да причинят хепатит (вируси на хепатит A, B, C, D и E), не са открити в нито един от случаите. Някои от децата, хоспитализирани в Англия, са тествани положително за SARS-CoV-2, а други за аденовирус. Към момента няма ясна връзка между докладваните случаи, няма и известна връзка с пътуване.

 

В Обединеното кралство се провеждат разследвания за идентифициране на потенциалната причина, като информацията е разпространена сред здравните специалисти и обществеността, за да се повиши осведомеността. Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство е публикувала и насоки за клиницисти, включително съвети как трябва да бъдат изследвани децата.

Автор: "БАЗП"  Източник: zdrave.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори