Несъмнено яйцата са страхотен източник на протеин, който се усвоява много по-бързо от месото, но и ни зареждат с енергия за целия ден. Затова и на закуска яйцата са перфектен вариант.
Но великденските празници наближават, а всички знаем, колко ще ни е трудно да устоим на всички вкусни сварени яйца, в комбинация с богата трапеза и много козунак. Истината е обаче, че колкото и да са полезни яйцата, както с всяко нещо, така и с тях не бива да се прекалява, защото могат да ни навредят.
Ползи:
- яйцата подобряват съдовата функция, заради съдържанието си на аргинин и аминокиселина, разширяваща кръвоносните съдове.
- яйцата съдържат фолиева киселина, а тя намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
- яйцата съдържат хлорин, а той пък помага на мозъка.
Вреди:
- въпреки всичко, дори и с тях съществува риск от висок холестерол за хора с диабет тип 1 и тип 2
- възможно е причиняването на алергична реакция
- в тях има авидин, който е вещество, което неутрализира витамин Б7
Какво ще се случи с тялото, ако често ядете яйца?
Няма да има голяма вреда от 1-2 яйца дневно, но повече в ежедневието биха довели до повишаване на холестерола. Може да се стигне и до киселини.
Колко яйца може да хапвате дневно? Добре е да не ядете повече от 1-2 яйца дневно.
Кой е най-добрият начин за консумация на яйца? Разбира се най-полезно е, когато те са сварени, като можете да ги ядете и под формата на омлет, който за да е по-малко калоричен не го приготвяйте с олио.
Коментари