Начало

Как Шанхай падна така? Разказ от първо лице за локдауна


Дата: 2022-04-27 19:11


 Гняв, глад и отчаяние - това изпитват хората, станали затворници на локдауна в Шанхай, породен от поредния пик на COVID-19. Анализаторът на CNN, Стивън Джианг разказва каква е ситуацията в най-големия град на Китай.

Когато 73-годишният ми баща изрази загриженост за свиването на запасите си от храна в края на миналата седмица, катастрофата, донесена от локдауна зараси COVID в цял Шанхай, внезапно удари дома.

"Ще свърши след няколко дни, ако скоро няма правителствена помощ", написа ми той съобщение в четвъртък. После, сякаш очаквайки неизбежната ми тревога, той добави: "Все още имам малко ориз и бисквити – и много кафе".

Това беше изумително разкритие за мрачната реалност в най-големия град и финансов център на Китай - от представител на поколението, преживяло Големия глад и бурната културна революция, която уби милиони през първите няколко десетилетия на Народната република, основана в 1949 г. от комунистическия революционер Мао Дзедун.

Дори през най-мрачните дни в Китай на Мао родителите ми - родени и възпитани в Шанхай - ми напомняха, че за разлика от мнозина в провинцията са имали късмета да не се страхуват от вероятността да умрат от глад.

Сега, когато мерките при локдаун стават все по-драконовски, една, някога почти немислима тема, върна спомени сред жителите в града и извън него: хората ще гладуват в Шанхай през 2022 г.

Властите признаха, че недостигът на храна е до голяма степен причинено от хората, поради липса на планиране и координация.

Въпреки официалните обещания, правителствените помощи са ненадеждни в много части на града, включително апартаментния комплекс на баща ми в североизточен Шанхай, пълен с пенсионери като него. Възрастните хора не успяват да си осигурят доставки чрез онлайн покупки на едро - на практика единственият начин да купи нещо в Шанхай в момента, поради относително малкото им търсене и липсата на технологично разбиране.

Опитах се да помогна, но никога не съм предполагал, че пазаруването на хранителни стоки онлайн ще бъде толкова емоционално влакче на ужасите в увеселителен парк.

Въоръжен с членство в клуб за склад на дребно – което вероятно ми позволява да се сблъскам с по-малко жестока конкуренция от тези, използващи обикновени онлайн магазини – бързо разбрах, че е невъзможно да грабна един от желаните слотове за доставка, които са определени в 21:00 часа всеки ден, дори когато храната все още е налична на виртуалните рафтове.

В продължение на дни приложението на търговеца на дребно се сриваше всяка вечер - и се връщаше онлайн само няколко часа по-късно с крещящо съобщение "няма повече слотове за доставка за деня".

С натрупването на безпокойство и безсилието ми, надеждата ми намаляваше заедно със запасите на баща ми. На втория ден от моите напразни опити един приятел ми съобщи за "бутиков" онлайн търговец на дребно, който все още предлага пакет за хранителни стоки със слотове за доставка на следващия ден. С радост разбрах, че е права и веднага поръчах за баща ми.

Когато съобщих добрата новина в онлайн семейния групов чат, чичовци и лели – всички изправени пред собствения си недостиг на храна в различна степен – скочиха да изразят шока си, че доброволно платих 398 юана (62 долара) за пет килограма зеленчуци и 60 яйца.

"Магистрален грабеж!", извика един чичо, докато една леля подчерта, че цената е повече от четири пъти по-висока от това, което тя обикновено плаща за същото количество храна на пазара.

"Но това са бутикови яйца", каза мрачно баща ми.

Изпитах облекчение, че хладилникът на баща ми се зареди навреме, но, като чух коментарите на роднините ми, изпитах чувство на "вината на оцелелия": Ами безбройните жители, които не могат да си позволят хранителни стоки на скъпи цени?

Безсрочно блокиране

Буквалното оцеляване не беше проблем за повечето от 25-те милиона жители на Шанхай преди април.

През последните две години градът укрепи статута си на най-важната международна врата към Китай - както за хора, така и за стоки. Той се гордееше с по-целенасочения си и снизходителен подход към ограничаването на COVID, въпреки строгата политика на Пекин за "нулев COVID".

Тъй като Шанхай избягва масовите тестове в целия град и приема по-малко рестриктивни правила за карантина, някога това изглеждаше като потенциален модел за подражание в цялата страна, тъй като останалата част от света до голяма степен беше избрала да живее с COVID с акцент върху ваксинацията.

След това дойде "Омикрон". Силно заразният вариант на COVID премина през града и зарази повече от 390 000 жители от март, според правителствената статистика.

След като многократно отричаха, че градът ще бъде блокиран - като полицията дори обяви разследване на предполагаеми разпространители на слухове - властите в Шанхай внезапно промениха курса в края на март и затвориха целия метрополис в началото на април.

Първоначално правителството го обяви като четиридневна "временна пауза" - твърдейки, че незабавно ще тестват цялото население, ще изолират положителните случаи и след това ще отворят отново града. В резултат на това много хора така и не си направиха труда да се запасят.

Въпреки широко разпространеното паническо купуване преди локдауна, баща ми беше сред тези, които не се втурнаха към магазина. Пенсионираният електроинженер, който обича пътуванията, фотографията и кафето, наскоро беше напрегнал мускулите на гърба си - и в никакъв случай не искаше да отива никъде.

Все пак домашният му арест се оказа много по-дълъг - и по-несигурен - отколкото си е представял.

С десетки хиляди нови инфекции, докладвани ежедневно, правителството продължава да удължава локдауна - всяка жилищна общност с един нов положителен случай да бъде запечатана за допълнителни 14 дни.

Планирано е комплексът с апартаменти на баща ми да бъде заключен до 2 май. Но дори и тази дата остава несигурна, тъй като властите продължават да тестват отново жителите, което означава, че часовникът на локдауна може да се рестартира по всяко време.

Но поне веднъж милиони хора в Шанхай – млади и стари, богати и бедни, либерални и консервативни – изглеждат обединени от нарастващия им гняв.

Въпреки свирепите усилия да цензура да заличават всички следи от лоши новини, потребителите в социалните мрежи продължават да разказват и повторно публикуват сърцераздирателни истории, все по-отвратени от силно хореографирани изображения на държавни медии, показващи подреден и ефективен локдаун.

Сред моите приятели и семейство почти всеки има лична история, която да сподели за хаоса и мизерията при локдауна: от измъкване по тъмно, за размяна на храна със съсед, до научаване на мъчителни преживявания на приятел, захвърлен в набързо построено отделение за изолация с течащи покриви и препълнени тоалетни и риданията на възрастна жена в съседство, чиито деца не можаха да видят за последен път своя току-що починал баща.

Пропагандата добавя допълнителна обида

Хората също така виждат как китайските пропагандни царе се работят, наричайки "Омикрон" потенциално смъртоносна заплаха, като същевременно подчертават, че само "нулевият COVID" може да спаси Китай от смъртните случаи и хаос, причинени от вируса на Запад.

Длъжностните лица дадоха да се разбере, че политиката има личния печат на одобрение от страна на силния лидер на страната Си Дзинпин, който все още не е посетил Шанхай, град, който някога е ръководил, на фона на задълбочаващата се криза. Очаква се Си да поеме почти безпрецедентен трети мандат по-късно тази година, проправяйки му пътя към това да управлява цял живот.

Извън Шанхай това послание изглежда все още резонира с мнозина, въпреки започнаха да се появяват дебати. Вътре в зловещо тихия мегаполис, локдауна и последвалото бедствие се превърнаха в преломен момент за местните жители и емигрантите.

Със заглавия в държавните медии, които крещят "не е грипът!" срещу правителствената статистика, показваща само около две дузини тежки случаи сред заразените в Шанхай досега, почти всички изглежда са съгласни с очевидната абсурдност на това "решението да е по-лошо от проблема" – особено след като в социалните мрежи се появяват истории за смъртни случаи, свързани с тези, които не могат да получат медицинска помощ по причини, различни от COVID, поради локдауна.

Някои жители се питат онлайн защо властите изглеждат по-склонни да атакуват критиците на "нулевия COVID", отколкото да убедят жителите на възраст над 60 години в бързо посивяващия град - най-уязвимата група с разочароващ процент на ваксинация от 62% - да получат имунизация..

Други размишляват върху настоящата трагедия и обмислят следващите си стъпки.

"Как Шанхай падна така?" е репликата, която чувам най-често напоследък. Това е предимно риторичен въпрос - истинският въпрос изглежда е "Да остана ли, или да си тръгна?"

За емигрантите става дума за бюрократичните и логистични обръчи, през които трябва да прескочат, за да напуснат резиденцията си.

За местните жители това включва повече търсене на душата, но отразявайки настроенията онлайн, все по-голям брой шанхайци - местни или осиновени - ми казаха, че са решили да емигрират.

Както предприемачи, така и банкери казват, че бруталният локдаун е показал, че парите не означават нищо в свят, в който всеки може незабавно да се превърне в съпътстваща щета в планове, подклаждани от далечно и безотговорно ръководство.

За повечето хора в Шанхай, особено от по-старите поколения като баща ми, те винаги ще наричат ​​града дом. Те остават съсредоточени върху оцеляването по време на продължаващия кошмар, опитвайки късмета си с онлайн покупки на едро.

Баща ми каза, че някой от неговата общност наскоро е инициирал опит за групово закупуване на кафе, но бързо се провали поради липса на интерес.

"Изглежда никой не е в настроение за кафе точно сега", каза той.

Автор: БАЗП  Източник: dnes.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори