Начало

Новини

България падна по качество на живот заради ниски доходи и ранни смърти


Дата: 2022-05-19 16:38


 В началото на 2020 г. дойде пандемията от COVID и започна поредица от кризи - здравна, икономическа и политическа. През 2021 г. България остава в цялостното си развитие на същото място, на което е била през 2019 г. - последна в ЕС. В същото време Румъния се е придвижила малко напред и ни е изпреварила.

Това показва новото издание на класацията “Индекс на настигането” (thecatchupindex), който класира постиженията на 35 държави - членки на Евросъюза и кандидатки по скала от 0 до 100 точки.

Проучването се изготвя от екип на Институт “Отворено общество” - София. То сравнява държавите по 47 индикатора, разделени в 4 категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление.

В Индекса на настигането за 2021 г. България е на 29-о място с 36 точки в цялостната класация от 35 страни - без промяна в сравнение с предишното издание на индекса.

Румъния е добавила една точка и е пред нас - на 28-о място.

По-назад от България в развитието са Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Албания, Турция и Босна и Херцеговина.

Според оценките държавите се разделят на 6 групи (Виж картата.)

В “А група” през 2021 г. са най-богатите и развитите - Дания, Нидерландия, Швеция, Финландия, Люксембург и Ирландия - с между 68 и 72 точки.

България е на дъното на 4-ата група след Хърватия, Унгария, Гърция и Румъния.

Най-зле България се представя в категория “Качество на живот”, където заема 32-о място и слиза с две места надолу.

В тази категория България е в една група със страни като Черна гора, Румъния, Турция и Сърбия.


Най-зле България се представя по отношение на индикаторите за здраве, които измерват продължителността на живота (а тя много намаля през 2021 г. заради високата смъртност от COVID), годините, прекарани в добро здраве, и детската смъртност. В това отношение страната се нарежда на 34-о място от всички 35 класирани страни.

Сред всички страни - членки на ЕС, България се нарежда на последно място по индикаторите, измерващи корупцията, БВП на човек от населението, индивидуалното потребление, неравенството, енергийната ефективност, доверието в хората и други.

През 2021 г. България e влошила и показателя си за медийна свобода - 33-о място с 26 точки спрямо 31-о място и 29 точки през 2019 г.

България, Литва и Латвия са сред страните с най-голямо неравенство  според индикатора “Коефициент на Джини”. Словакия, Словения и Чехия оглавяват класацията на обществата с най- малко неравенство сред всички 35 обхванати страни.

В рамките на четирите използвани категории България се представя най-добре в категорията “Икономика”, където заема 26-о място и бележи изкачване с две места спрямо предходното издание на индекса.

В категорията “Демокрация” България заема 28-о място – една позиция по-нагоре в сравнение с предходното издание на индекса. По тази категория България е в предпоследния, 5-и клъстер заедно със страни като Унгария, Сърбия, Албания, Черна гора и Северна Македония.

В категория “Управление” сме на 28-о място без промяна. България е в топ 3 на държавите с най-нисък държавен дълг като дял от БВП на страната, отстъпвайки само на Естония и Люксембург.

България също така е в топ 10 на страните с най-висока степен на е-участие на гражданите.

 Най-голям напредък през последните десет година бележат балтийските държави Естония, Литва и Латвия. Вижда се например, че Естония е достигнала група 2 заедно с държави като Германия, Австрия и Белгия.

За да може по-цялостно да се оцени напредъкът на новите страни членки на ЕС в изданието на Индекса на настигането за 2021 г. в допълнение към традиционния индекс, пилотно е направен и нов “Глобален индекс на настигането” с разширен обхват, който включва 57 държави и се базира на данни от период преди началото на 2022 г., които не отчитат ефектите от инвазията на Русия в Украйна.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори