Начало

Новини

Ракът на гърдата трябва да се лекува комплексно, а не само хирургично


Дата: 2022-05-25 14:59


 В съвременния свят лечението на рака на гърдата е комплексно. То не е само хирургично“. Това каза д-р Красимир Шопов, управител на Фондация „Експерти срещу рака“ и специалист по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда в Клиниката по хирургически болести към УМБАЛ „Александровска“ и МЦ „Медик 1“.  

„В много от нашите клиники, когато се постави тази диагноза, пациентите се подлагат веднага на хирургично лечение. А не трябва да е така, трябва да се вземе „кор биопсия“ (гефрир) - да се вземе тъкан от бучката, която е видяна при образното изследване. Трябва да се види хистологичният вариант на тумора“, каза д-р Иванов.

 

По думите му в много от клиниките тази диагноза се прави едва когато се отстрани самия тумор, а не винаги образуванието трябва да се отстрани в първия етап.

 

„Когато ракът е тройно негативен, когато хормоналните рецептори са отрицателни, на първия етап е предоперативното неадювантно лечение. После химиотерапия и при тройно позитивния хормонално HER2-рецептор положителен в тумора също се налага предоперативно лечение. Отстранявайки тумора предварително, самите онкохирурзи не могат да оценят ефекта от това лечение, не могат да видят по какъв начин се повлиява туморът. В някои случаи е много чувствителен и оперативното лечение може да се включи на следващ етап“, допълни д-р Иванов.

 

Биопсията се поема от НЗОК, но стандартите и правилата, по които се работи са много стари - работим по учебен материал, непроменян от ХХ век... Колегите, които искат да работят по новите стандарти, трябва да ходят на обучение в чужбина.

В България няма единни протоколи за лечение на рак на гърдата. Затова Фондация „Експерти срещу рака“ на I-та Национална конференция на хирурзите на гърдата учреди Експертен съвет на хирурзите на гърда, включващ специалисти по обща, пластична и гръдна хирургия и гинеколози от цялата страна. Този съвет предстои да учреди Асоциация на хирурзите на гърда“, каза още д-р Красимир Шопов.

 

„Във Великобритания има „Breast Units” – центрове за гърда, които обединяват на едно място всички специалисти, участващи в процесите на диагностика, предоперативно и оперативно лечение, онкопластична и реконструктивна хирургия, химиотерапия, психологическа помощ и други“, каза д-р Вълкан Иванов, специалист по обща и реконструктивна хирургия на гърда в JohnRadcliffе Oxford и „Аджибадем Сити Клиник“ - МЦ Варна.

 

„Два пъти годишно ръководствата за оперативно лечение се ревизират и ако има нови методики, те се актуализират, включват се в националните ръководства и се прилагат за всички болници, където лекуват това заболяване. След прилагането им на пациентите също се прави одит. В България се цитират книги по медицинска онкология и онкологична хирургия от 1996 г., където се казва, че всеки тумор над 2 см завършва с мастектомия. И на това все още се учат младите хирурзи... Затова при онкопластичната хирургия се стремим да бъдем минимално травматични и операциите да са максимално онкологично издържани. Тоест да запазваме гърдата, като използваме различни хирургични техники. Те са различни при жени с по-едър бюст и при жени с малък бюст. В много случаи може да не се премахва гърдата, да се използва собствена тъкан, дори да не се използва имплант. Защото след време се налага премахване и на другата гърда, заради асиметрия и неудобство. Друг проблем в България са отложените реконструкции, когато операциите са минимум две“, допълни д-р Иванов.

 

По думите му във Великобритания личните лекари следят за мамографиите на пациентките над 50 години. Те им записват дата и час.

 

„В България идват пациентки на 60 години без нито една мамография. Във Великобритания оперираме пациентки в стадий 0 - с карцином 3 или 4 милиметра, открити на профилактични мамографии. В България 23 до 27 на сто от случаите са в напреднал стадий на рак на гърдата, при 5-6 на сто от случаите е метастатично заболяването. В Германия, Англия над 97% от случаите заболяването се открива в начален стадий, докато при нас е около 70%“, съобщи д-р Вълкан Иванов.

 

Една от целите на Фондация „Експерти срещу рака“ е създаването и сертифицирането на центрове за гърда „Breast Units” и у нас, за да може бъде осигурен комплексен подход на лечение и по-добро качество на живот на българските пациенти с тази диагноза.

 

Вижте филма на "БАЗП" -  "Ракът на гърдата е лечим"

Автор: "БАЗП"  Източник: zdrave.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори