Начало

Новини

Плащат с ваучер 42 лв. на всеки кръводарител


Дата: 2022-05-27 10:42


 Ваучер за 41,70 лв. да получава всеки кръводарител, след като дари кръв, предлагат управляващите.

Финансовият стимул е част от промените в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, които депутатите внесоха в парламента вчера. Досега кръводаряването в България е безплатно.

 

В проекта освен новия стимул има промени в парите за храна и разходи. Увеличени са тези за храна и напитки и така вместо за 8 лв. донорите ще получават ядене за 15 лв. както и 35 лв., а не 5 лв., както досега, ще се дават за транспортни разходи до кръвния център.

 

Идеята на управляващите, освен да поощрят кръводаряването, е да прекратят нелегалната търговия с кръв.

 

Извършва се криминална дейност по кръводаряване. Тази незаконна активност трябва да се прекрати и по този начин това ще се случи”, категоричен е депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, чиято основна идея е законопроектът.

 

По думите му депутатите тепърва ще обсъждат дали ваучерът да е 50% от дневното възнаграждение на база средна работна заплата, или на минимална.

 

Кръводаряването да стане по-лесно за доброволците, искат още депутатите. Мобилни екипи, които обикалят населените места из страната, ще правят процедурата бързо и по-удобно, смятат те.

 

“В много държави има мобилни екипи, осигурени технологично със съответните автомобили, които стоят по ъглите на улиците. Агитирайки хората, по един легален, но много по-бърз и оперативен начин се извършва масово кръводаряване”, обясни Михайлов.

 

При спешни случаи и при липса на налични количества от нужната кръвна група в даден кръвен център един литър ще се заплаща на донора от 120 до 180 лв., гласят промените.

 

В законопроекта е предвидено още да се създаде Национална система за ранен контрол и превенция на здравето (NAT), финансирана от здравното министерство. С NAT технологията вероятността човек да се зарази с инфекция, след като му е дарена кръв, е сведена до минимум. Освен това, ако има инфекция, периодът за откриването ѝ е скъсен от 3 до 5 дни.

 

“Финансирането на реактивите на тестовете, с които се изследва кръвта за трансмисивни инфекции, каквито са хепатит, СПИН и други, не е осигурено”, обясни депутатът от БСП. По думите му в момента се разчита здравният министър да издаде заповед за финансирането. Това обаче трябва да бъде законово уредено и държавата да бъде осигурена с ежегодно финансиране за ранните тестове на трансмисивни инфекции непосредствено след кръводаряването, категоричен е Михайлов.

 

Ако законопроектът бъде одобрен, той ще влезе в сила от 1 януари другата година. “Не внасяме много нови промени, само предлагаме малко по-добри условия, които да дадат тласък на кръводаряването”, коментира председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори