Начало

Новини

При урологични проблеми не чакайте


Дата: 2022-05-27 11:47


 Рязко са се увеличили урологичните тумори, установени в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

 

"Само за последния месец повече от 60% от пациентите, преминали през нашата клиника, са онкоурологични случаи. Тук не включваме доброкачествените тумори, за какъвто се счита хиперплазията (уголемяването) на простатната жлеза, при които ръстът е обясним, тъй като при нас се намира единственият специализиран център за лечението им в България", съобщи началникът на клиниката акад. д-р Чавдар Славов.

 

Кръгло 42% от онкологичните случаи се дължат на карцином на пикочния мехур. На второ място по честота са карциномите на простатната жлеза, а на трето (6%) - туморите на бъбрека.

 

Според акад. Славов това са косвените поражения от пандемията от коронавируса. Много от пациентите са се страхували да търсят лекарска помощ и сега, след като паднаха всички ограничения, се е очертал реалният проблем. Преди да избухне пандемията преди 2 години, броят на злокачествените урологични тумори е бил наполовина. 

 

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори