Начало

Новини

Едва 38% от българите ходят на профилактични прегледи


Дата: 2022-06-03 15:24


 Проблемите на българското здравеопазване не са в областта на лечението и достъпа на лечение, заяви доц. д-р Михаил Околийски, управляващ офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България.

Той участва в експертния форум „Устойчив сърдечно-съдов план за България - възможности и предизвикателства“ на Дружеството на кардиолозите в България и Национален алианс на сърдечно-съдово здраве", който се провежда в София.

 

По думите на доц. Околийски проблемите се дължат частично на липсата на навик на хората да посещават профилактични прегледи - едва 38% от населението са ходили на профилактични прегледи, според данни на НЗОК, за изминалата година, посочи той.

 

Превенцията е сред основните задачи на СЗО, отбеляза Околийски. Той изрази съжаление, че едва 2% от бюджета за здраве у нас е за хронични незаразни заболявания, спрямо 18 % за други заболявания.

 

„Разпределението на средства не се случва, базирано на доказателства. В България това се прави с предварително разписани програми“, заяви той. По думите му трябва да се създаде междусекторен подход и да се комбинира работата между институциите.

Околийски каза още, че у нас се предвижда създаването на Национален интердисциплинарен център за екстензивен скрининг, както и осигуряването на съвременна материално-техническа база.

 

Специален гост на събитието беше проф. д-р Стефан Ахенбах, председател на Европейското кардиологично дружество. Той заяви, че 36% от хората умират от сърдечно съдови заболявания, като подчерта, че ключови фактори са тютюнопушенето, замърсеният въздъх и стресът.

 

Ахенбах открои, че на първо място превенцията от сърдечно-съдови заболявания е личен избор, а правителствата трябва да подкрепят здравния сектор.

Всички ние в законодателната и изпълнителната власт и в коалицията си даваме сметка, че България е водеща страна по сърдечно съдови заболявания в ЕС, каза в началото на форума председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.

Наясно сме, че битката на здравната система с инсултите и с инфарктите все още не се е осъществила, затова сме заложи разширяване на възможностите. Наясно сме, че част от пациентите не се лекуват достатъчно добре, заяви той.

Тонев подчерта, че държавата е направила малки стъпки за стимулиране на профилактиката и превенцията с по-високо заплащане по линия на Националната здравноосигурителна каса. Следващите стъпки за борбата със сърдечно-съдовите заболявания ще бъдат очертани от вашата експертиза, коментира той, като се обърна към присъстващите експерти по кардиология.

 

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори