Начало

Новини

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПЛОСКОСТЪПИЕ


Дата: 2022-06-06 15:34


 Безплатни профилактични прегледи за плоскостъпие ще се извършват в медицинския център на „Майчин дом".

 

Те са предназначени за деца от 2 до 10 години и ще бъдат осъществявани от д-р Кристиян Стойчев, специалист по подиатрия (болести на стъпалото).

 

Прегледите са насочени към всички малчугани, за които родителите имат съмнение, че имат плоскостъпие, забелязали са болки в крачетата или проблеми с прохождането. Те ще се проведат в два поредни вторника – на 7 и на 14 юни, от 8:00 до 10:00 часа след записване на телефон 02 9172 451.

 

За тях могат да бъдат записани деца от 2 до 10-годишна възраст, ще се извършват в медицинския център към болницата.

 

Проблемите в стъпалата при децата се задълбочават през последните години показва наблюдението на специалистите. Основните фактори, които провокират подобни усложнения са бързият растеж и наднорменото тегло. Установен навреме, проблемът може да бъде решен, уверяват те.

 

 

 Плоскостъпие. Що е то?

 

Възрастовият период на прохождането на децата е много широк – някои деца прохождат още на 9-месечна възраст, докато други прохождат чак на годинка и няколко месеца. Водещите ортопеди съветват детето да бъде оставено да проходи естествено и само, тогава, когато е готово за това. Най-удобно и здравословно е мъничетата да прохождат боси.

 

Какво още трябва да знаем за първите стъпки и как да намалим риска от плоскостъпие?

 

Много от прохождащите деца стъпват на пръстчета, когато ходят. Това нормално ли е или се налага консултация със специалист?

 

В повечето случаи ходенето на пръстчета при прохождащите деца е нормално и не е повод за притеснение, ако детето се развива добре и моторните му функции прогресират. Например, Пър Енгстром, доктор на медицинските науки от Каролинския университет в Стокхолм, и колегите му провеждат редица изследвания и стигат до извода, че често здравите деца ходят на пръсти заради това, че нервната и мускулната им системи все още не са напълно развити.

 

Ако ходенето на пръсти е съпроводено с други притеснителни симптоми, е добре да се консултирате със специалист. Той може да препоръча да се премине курс по физиотерапия, упражнения и масаж, или друго лечение.

 

Kога се сформира правилният свод на детското краче?

 

При раждането сводът на стъпалото на бебето не е изразен. С прохождането мускулите, поддържащи свода, се засилват толкова, че той става видим. Той се оформя едва след като детето започне да ходи. Сводът най-бързо се развива между 4 и 6 години, като се оформя докъм 7-ата година и процесът приключва докъм 10-ата година.

 

Какво представлява плоскостъпието?

 

През различните фази на ходенето тежестта, упражнявана върху ходилото, се променя. С течение на времето при претоварването на мускулно-сухожилния апарат може да настъпи мускулен дисбаланс, причиняващ промени във формирането на ходилните сводове. Много често този дисбаланс се дължи на прекомерно тегло, претоварване, както и след често повтарящи се травми в областта. Понякога симптомно плоскостъпие може да се наблюдава и в детска възраст, причинено от вродени малформации.

 

Кои фактори водят до развитие на плоскостъпие?

 

Факторите, предразполагащи развитието на плоскостъпие, най-често са:фамилна обремененост, системни заболявания като ревоматоиден артрит и диабет, невро-мускулни заболявания, бременност.

 

Предразполагащи фактори за възникване на плоскостъпието при децата могат да бъдат:

  • наднормено тегло;
  • липса на физическа активност;
  • неправилно подбрани обувки;
  • недостиг на хранителни вещества в организма;
  • травми или изтощителни упражнения.

 

Как да разпознаем плоскостъпието най-бързо?

 

Първият сигнал за наличие на плоскостъпие е липсата на свод на крачето. Родителите обикновено забелязват, че децата им лесно се изморяват, имат нестабилна походка, оплакват се от неудобни обувки, износват и деформират обувките си, петите им са леко изкривени навън. При по-големите деца могат да се появят и мазоли под пръстите. Други признаци са болки в краката и ходилата, често схващане в областта на ходилата, затруднение при скачане и бягане.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори