Начало

Новини

БЕЗПЛАТНИ УРОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ


Дата: 2022-06-22 18:02


 Безплатни урологични прегледи ще се проведат в УМБАЛ-Пловдив между 27 юни и 1 юли. По-конректно консултациите ще са за инконтиненция. Те ще се провеждат Урологична клиника на болницата, съобщиха от лечебното заведение.

 

Прегледите ще се провеждат от 10.00 до 12.00 часа. За тях не е необходимо направление от личния лекар, но предварително желаещите да бъдат прегледани трябва да си запишат час на телефони 032/905-435 и 032/905-375.

 

Инконтиненцията или неволното изпускане на урина е социално значимо заболяване, при което симптомите са следствие от различни болестни процеси. Засяга, както жените, така и мъжете, поясняват от Урологичната клиника.

 

Болестта променя начина на живот на хората – принудени са да носят памперси, отказват и дори се страхуват от секс, спират да приемат течности, както и да вършат много други нормални човешки дейности. Те живеят в постоянна тревога, че миришат на урина.Чувстват се неудобно на работното си място, в дома си, дори когато са сами", каза началникът на клиниката проф. Димитър Шишков.

 

Той припомни, че това заболяване има няколко вида. Най-разпространена е стрес инконтиненцията, която обикновено се среща след травми, раждане, рязко отслабване, операция на простатата, на пикочния мехур, както и след други интервенции в малкия таз. Тя е характерна за жените, което е логично, защото те раждат. При стрес rнконтиненцията лечението е само хирургическо.

 

Вторият вид е ърдж инконтиненцията. При нея пациентите получават императивни позиви за уриниране и много пъти още докато стигнат до тоалетната, се изпускат. Лечението при нея е консервативно, с лекарства. Тя е засяга и двата пола. По думите на проф. Шишков обаче много често точно ърдж инконтиненцията не се разпознава и се обърква с друго заболяване от неспециалистите.

„Най-често на жените се поставя диагноза цистит. Назначава се неадекватно лечение, което не дава резултати. Мъжете също се диагностицират неправилно, като им се поставя диагноза „уголемена простата", посочва проф. Шишков и допълва, че има и трети вид.

 

Той е смесен между първите два, като по думите му, лечението също е смесено. Заболяването се диагностицира, освен с пълна картина, която лекарят си изгражда за състоянието от разговора с пациента, така и от резултатите на параклинични изследвания на урината, които дават насока за установяване на болестта, а след това и за неговото лечение.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори