Начало

Новини

Вирус на полиомиелит шокира властите в Лондон


Дата: 2022-06-23 11:55


 Вирус на полиомиелит - болест, унищожена преди повече от 20 години във Великобритания, бе открит в канализацията на Лондон.

 

Пробите все още се анализират, съобщиха от Световната здравна организация. Според организацията вирусът е „произведен от ваксина тип 2 полиовирус (VDPV2)“.

 

„Важно е да се отбележи, че вирусът е изолиран само от проби от околната среда“, се казва в изявление на СЗО, като се подчертава, че „не са открити заразени“. СЗО, обаче, предупреждава, че „всяка форма на полиомиелитен вирус е смъртоносна заплаха за децата“.

 

Благодарение на огромни усилия в световен мащаб през последните десетилетия вирусът бе унищожен. Той причинява осакатяващо и потенциално фатално вирусно заболяване, което засяга предимно деца на възраст под пет години.

 

Случаите са намалели с 99 процента от 1988 г., когато полиомиелитът е бил ендемичен в 125 страни и са регистрирани 350 000 случая по целия свят. Дивата версия на вируса сега съществува само в Афганистан и Пакистан, но вид ваксина, която съдържа малки количества отслабен, но жив полиомиелитен вирус, все още причинява случайни огнища на други места.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5193

Партньори